Activitats Camping Riera Merlès

Menu:

Rutes GPS Camping Riera Merlès

Zona WiFi

Logo Camping Riera Merlès

Preus i
Reserves

Bungalows
Temporada
Estades curtes

Ofertes

Bungalows
Temporada

Situació

Com arribar-hi

Informació

Demana'ns informació

Documentació

Plànol camping Plànol
Normatives camping Reglament
Publicitat camping Publicitat

YouTube

La Riera                      Camping Riera Merlès 1ª ****

Gaudeix, disfruta, cuida't, mou-te....

La Riera de Merlès neix al vessant sud dels Rasos de Tubau, amb els torrents de la seva capçalera repartits entre Sant Jaume de Frontanyà al berguedà i Viladonja al ripollès. Després de captar, entre d'altres, part de les aigües dels termes de Borredà Bergueda, la Quar, Sagàs, Sta. Mª de Merlès i Puigreig, desemboca al Llobregat a prop de la colònia de cal Riera, a l'extrem del Baix Berguedà. La superfície de la seva conca és de 173 Km². i té un recorregut aproximat d'uns 47 Km... Continua llegint

               Informació          Situació             Ofertes          

Passa-t'ho Bé
La Riera de Merlès

La Riera de Merlès discorre entre gresos i conglomerats que d'una manera lenta però continuada ha anat modelant l'aigua fins a convertir-se en autèntiques escultures. El resultat de la seva acció han estat els abundants gorgs, goles, saltants, congostos, balmes, xucladors, marmites de gegant i d'altres elements que converteixen aquest indret en una de les rieres més atractives.
La Riera de Merlès és un espai protegit d'interès natural que s'ha mantingut en un bon estat de preservació i que manté una fauna rica i variada. Com a més destacable, tenim la presència de la papallona nocturna Graellsia Isabellae i el cranc de riu. Hi podem trobar peixos com la truita irisada, el barb i la bagra. També una mostra d'amfibis com el tritó pirinenc, la salamandra, el cótil, el grapal comú, la granota verda, la reineta i el grapalet pigallat. Les espècies d'ocells més destacables lligades a aquest medi aquàtic són la merla d'aigua i el blauet. Entre els mamífers cal destacar la presència escassa però puntualment present del gat salvatge i del turó que sembla haver desaparegut en diverses àrees del Principat.
A banda i banda de la Riera de Merlès podem notar la presència dels habitants que des de l'Edat Mitjana van habitar en aquest indret. Hi podem veure molins fariners i bataners, alguns restaurats com a segones residències o cases de colònies. També hi podem trobar cases de pagès que foren masoveries de les grans cases pairals i que reflecteixen el treball de la petita pagesia local.
Finalment cal destacar la creença popular de que en determinats gorgs de la Riera de Merlès s'hi reunien les bruixes en un temps remot. La història ens explica que en el primer terç del segle XVII quan una dona era acusada de bruixa la torturaven perquè confessés qui eren les seves companyes. Gràcies a un procés estudiat per Albert Benet sabem que durant la tortura, Jerònima Pons, àlias Joana la Negra, va confessar que havia actuat al Lluçanès, al Bages, i al Berguedà, concretament a la zona de la riera de Merlès, que havia provocat golls al fill de Jaume Gascó de Salselles i a altra gent d'aquest lloc, i més concretament als habitants del molí de Vilartimó.
Joana la Negra, va confessar, sempre sota turment, que va ésser introduïda en l'art de la bruixeria quan vivia a la parròquia de Lluçà per una dona que es deia Elias i que la primera trobada amb el dimoni va ésser a les goles de les Heures, a la riera de Merlès. El procés explica "... y així quant forem a les goles de les Eures nos isqué lo dimoni en forma de home y la dita Elias li anà a parlar primer que jo, y li digué Bersabuch assí vós aporto una vassalla y dit Bersabuch respongué: bé sis arribada y contraent se abrassà ad dita Elias y la conegué carnalment per las parts sucias, perque jo ho viu perque nos apartassem de mi y després se agafà ab mi y també tingué part ab mi per les mateixes parts sucias, si bé jo no y trobí contento...".
La declaració continua esmentant les bruixes que l'acompanyaven, entre les quals cita a "na Canalias que era la muller de una hermita vell que servia la yglesia de nostra Senyora de Salselles y na Vinyes de la parròquia de Sant Martí del Bas bisbat de Vich". -Últims paràgrafs extrets del llibre "Borredà Bergueda" editat per l'ajuntament-.

© 2022 Càmping Riera Merlès, Camp Salzelles s/n 08619 Borredà Bergueda (Barcelona) España, Telf.- 937441263